De naamkrachten (woorddeeltjes) uit je voornaam staan trouwens  voor je prive-leven. Je achternaam duidt je maatschappelijke leven aan. En je hele naam, hoe kan het anders, staat voor je totale leven.
En wat als ik bijvoorbeeld mijn voornaam verander?
Han: "In je voornaam, je roepnaam, zitten je dagelijkse energieën. Andere namen als doopnamen en dergelijke hebben minder invloed op je dagelijkse leven. Als je je roepnaam verandert, trek je simpelweg een andere dagelijkse energie naar je toe. Je oude naam blijft wel gelden,
maar raakt meer op de achtergrond. Als je je met je nieuwe naam presenteert dan interacteert de energie anders dan je oude naam met wie en wat jij tegenkomt

En als je dan meer weet over je naam, wat kun je daar dan mee doen? "Ik krijg regelmatig brieven van mensen. 'Ik begrijp nu mijn leven', zeggen ze vaak, 'het staat in mijn naam'. Je kunt je naam ontleden en iets doen met die informatie Keer het ook eens om, let gewoon eens op namen
om je heen. Wat zeggen ze je?
Neem de achternaam van Salman Rushdie eens.
En splits deze. Je krijgt rush  en die.
Is dat niet zijn levenslot: maken dat je weg komt of sterven?
Of kijk eens vluchtig naar de achternaam van Emile Ratelband
(ratelt aan de lopende band)  en Pieter Storms (stormt binnen)."

Nummerborden!!
Han let zelfs op nummerborden! "Ik heb ontdekt dat de naam van een auto dezelfde is als een geboortenaam. Hij houdt steeds dezelfde 'naam': vanaf het moment dat ie wordt afgeleverd tot het moment dat ie naar de sloop gaat. Mijn vorige auto had als nummerbord TY 06 LD.
Van LYD kun je ik lijd/hij lijdt maken. (Een onderdeel van naamkrachtkunde is de toevoeging van letters.)
'Wat heb jij nou weer', vroegen mensen me steeds maar. Alles zat tegen met die auto. Doorlopende pech. Toen er op een gegeven moment een balk op mijn auto waaide, dacht ik: dit ding moet ik kwijt. Kort voor dit voorval was er nog iets schokkends gebeurd: iemand die zelfmoord pleegde, was op mijn auto terechtgekomen....Kortom, het was genoeg geweest met deze auto. Maar ja, dit wagentje reed zo lekker. Dus voor ik hem wegdeed, dat duurde lang. Tsja, lijden LYD duurt immers lang, hè."
Hoe dit verhaal afloopt? Pelser bracht zijn auto naar de sloop. Sociaal. Je gunt een ander niet ook zo'n lijdensweg. Hij heeft nu een auto waarvan het nummerbord met zorg is gekozen: "Ik wilde een auto met FF dat staat voor vermogen, de losse F staat voor geld. Ik heb mijn 'droomauto' gevonden! Er staat TV op plus FF.
Binnen drie dagen zaten we op het Mediapark omdat mijn vrouw daar een interview moest geven. Ik heb sindsdien ook veel op radio en tv geweest." En hoe zit het met de FF'en? Dat wacht ik nog rustig af, in vol vertrouwen!"

ParaVisielezers: blijf speuren naar naamkracht! Een bedrijfsnaam, een
merknaam, de naam van een collega of bekende Nederlander. En wedden dat het leven er meer betekenis door krijgt! En is het dan niet leuk om te ontdekken dat de heer Ader huisarts is, mevrouw Pleiter advocaat en dat collega De Letter de administratie doet!


Een zeer korte impressie van Naamkrachtkunde. Han legt in zijn boek uit op welke manieren je je naam kunt ontleden. Creativiteit en een woordenboek... iets voor jou?    Naamkrachtkunde:


What's in a name? William Shakespeare vroeg het zich al af.
Er zit meer in dan je denkt! Han Pelser houdt zich daarom bezig met naamkrachtkunde.
Hij ontleedt je naam en vertelt je frappante dingen over jezelf.. Of het nou
gaat om je voor- of achternaam, of letters op het nummerbord van een auto: een naam is een levensprogramma!

Hij ontwierp iets totaal nieuws: naamkrachtkunde.
Han Pelser is er nooit bewust voor gaan zitten: dat namen kracht hebben, werd hem jaren geleden heel eenvoudig getoond. "Als ik in een krant namen las,  kwam er van alles bij me op. Bij Oprah Winfrey dacht ik aan 'open reality at home'  'wins freedom for you'  
In het begin zag ik dat als een aardigheidje. Maar vervolgens las ik interviews over die persoon en dan bleken de dingen die mij in een naam opvielen te kloppen. Ik was ook altijd erg enthousiast over Van Kooten en De Bie. Zij noemden Ivo Niehe bijvoorbeeld 'niveau nihil'.
Dat geintje heeft jarenlang in mijn hoofd gehangen.
Wat je gereedschap dan ook is bij Naamkrachtkunde? Creatief denken en een woordenboek (liefst elektronisch)."


Levensprogramma
Je naam is dus een levensprogramma? Geeft meer aan dan wat gegevens van de burgerlijke stand? "Je kunt woorden vormen van je naam", legt Han uit. "En het blijkt dat die woorden een programmerende werking hebben. Die programmatische krachten heb ik 'naamkrachten' genoemd.
Alle woorddelen die je direct in je naam kunt lezen, zijn het sterkst. Alle informatie die hieruit komt heeft betrekking op jou, of  slaat op zaken waarmee je te maken krijgt.''
Han let op losse woordjes in je naam, op klanken, en voegt soms ook letters toe. Hij mixt de letters en kijkt naar zowel de directe als symbolische betekenis van die woorddelen.
Er zijn nog veel meer details die een rol spelen bij naamkrachtkunde, maar dat voert nu te ver: een studie op zich!
 
ParaVisie
Laten we de naam ParaVisie eens onder de loep nemen.
Han geeft een paar korte reacties op woorddelen van deze naam. "Een naam biedt namelijk enorm veel informatie, wel duizenden ingangen krijg ik per naam als ik de computer gebruik om te ontleden. Ik kan er wel een week mee zoet zijn.Han: "Dit is een superkorte impressie. Para: is in het geval van ParaVisie afgeleid van paranormaal. Het is ook: een tegenvisie geven. Ar  het moet even een zetje hebben, maar daarna loopt het als een speer.
Ra: het is naast de naam van een oude Egyptische koning ook
de voorkant van een schip; dit deel van het schip arriveert altijd als
eerste, Aa: twee a's in een naam duiden op het administratieve.
Dat klopt: want ParaVisie is een blad. Vis : een vis - dat zijn wij - zwemt in het water, en water staat voor denken.
Wij denken na over alle dingen in de kosmos. Is : het 'zijn'.
Sie : verwijst naar de klank 'zie'; kijk, lees kun je hiermee verbinden.
Visie : een bepaalde kijk laten zien."

Woorden zijn energieen
In zijn boek "De kracht in je naam" legt Han uit dat de woorden in je naam
een energie vormen. Het zijn energieën aangeduid door woorden die een programmerende werking hebben. Veel woorden hebben natuurlijk meerdere betekenissen. Daarom zal ieder mens zijn energieën op zijn eigen wijze invullen. En wat als bepaalde energieën in de vorm van naamkrachten bij elkaar komen? Dan herkent het geheugen deze energieën en het start dan het programma dat bij deze namen hoort.
Han beschrijft dit duidelijk bij het ongeluk van Lady Di in zijn boek.  

Wat is de betekenis van een naam aan gene zijde?
Han: "Die heeft daar geen belang meer.  Je bent daar geen opdracht of programma meer. Je bent wie je bent: een ziel heeft geen naam. In een lichaam op onze materiele wereld werkt het anders. Zonder naam kunnen we niet functioneren. Ons lichaam en onze naam geven namelijk ons levensprogramma aan. Daarnaast hebben we natuurlijk onze vrije wil. Ook die heeft een invloed. Dezelfde achternaam zorgt overigens voor een aantal identieke eigenschappen,  maar iedereen geeft daar op zijn eigen manier uitdrukking aan.""

Ben ik net als mijn zus?
Ik heb dezelfde achternaam als mijn zus. Wat heeft dat voor invloed?
Han Pelser: "De gelijkenissen die je met familieleden hebt, worden voor een groot deel veroorzaakt door je achternaam. De verschillen zitten em in je voornaam. Die onderscheidt jou van je familieleden. Hoe meer verschillende voornamen je hebt, hoe groter het onderlinge verschil
Een korte achternaam gecombineerd met veel voornamen  zorgt voor een nog groter verschil."
Ook leuk om te weten: als je naam met Pa begint dan heb je
een specifieke band met je vader. Leuk om eens onder de loep te nemen Patricia, Paul en Pamela! De band kan overigens positief of negatief zijn.
Voor namen die beginnen met Ma  geldt het zelfde. Mensen die Marco, Maaike of Maarten heten schijnen vaak een zogeheten moederskindje te
zijn!
Interview in het blad Paravisie uitgave november 2003
Wat vertelt je naam over jou?
Een rondje naamontleden...
Midas Dekkers is bioloog. We kennen hem van zijn progamma's en boeken over dieren. Wist je dat de naam Midas ezelsoren betekent? Die zitten aan een ezel en aan een boek. Het woord das zit ook in zijn naam!

Presentator Hennie Huisman komt met zijn programma's veel bij mensen in huis. Zowel lijfelijk als via het beeldscherm. In de zijn programma de Babysitter zit ie weer bij mensen in huis. De postcodeloterij heeft betrekking op het huis adres. En ga zo maar door!
En herinner je je nog de demonstraties tegen de kernenergie?
Vele acties werden gevoerd bij de kerncentrale in Dodenwaard. Is kernenergie trouwens doden-waard? He, ging het daar niet om?
En kijk eens naar de namen Barend en Van Dorp. In dit programma komt steeds iets nieuws aan het licht. Baren staat voor nieuw leven brengen.
Dit kun je vertalen naar: steeds nieuwe mensen als gast hebben, en bekende gasten uitnodigen als die weer wat nieuws te melden hebben.
Bar , ze beginnen met een drankje in een cafe-achtige ambiance.
En laten we vooral weervrouwen Monique Somers en Diana Woei niet
vergeten!.  Redactie van ParaVisie: wat zeggen hun namen?
We beginnen met hoofdredacteur Pepita. De Pe kan pech met voorwerpen zijn vertelt Han Pelser. Zelf heeft hij gezien zijn achternaam daar helaas de nodige ervaring mee. Pep: is energie. Daar barst ze van. Ze zal vast ook mensen oppeppen, leiding geven. Pit : verwijst naar sturende kracht. Tip: ze zit vol ideeen. Tipi kan naar indianen verwijzen. Han vraagt zich af of Pepita een indiaan als gids heeft. Pepita: in zijn geheel verwijst ten slotte naar een affectie met Latijnse zaken.

Redactielid Christiaan is aan de beurt. Chris: verwijst allereerst naar het spirituele.Twee maal een 'i' in zijn naam verwijst naar veel precisie. Zowel Pepita, Christiaan als Karin (redactielid drie} hebben een 'i' in hun naam. Ze kunnen dus alle drie precies zijn. Christiaan heeft
het wat sterker omdat deze letter twee keer in zijn naam voorkomt.
Aan : qua energie is het bij Christiaan helemaal 'aan' of  'uit'.
Is : het 'zijn' speelt een grote rol. Omdat het woord midden in zijn naam staat, heeft het 'zijn' een centrale plek in het leven.

En dan mijn naam: Karin. Kar : er moet iets opgeladen worden, korte opdrachten met diepgang, vertelt Han. Ka: staat voor mondige vrouw.
Ar: het moet even een zetje hebben, maar daarna loopt het als een speer (zie ook het woord ParaVisie}. In : dit kan naar vele betekenissen verwijzen. Han pikt er een paar uit: 'informatie' en: iets is 'in' en daar ga je naartoe.

Tekst  Karin Karsten
Copyright ParaVisie
www.paravisie.nl